Як самостійно кинути палити?

Як самостійно кинути палити?

Як самостійно кинути палити?

За даними FDA, близько 70% курців думали про те, щоб кинути палити. Але лише 7% проб перестати палити закінчуються успіхом. Це пов’язано з тим, що ті, хто хоче позбутися від пристрасті до цигарок, не до кінця розуміють глибинні причини своєї залежності. Для них куріння – це всього лише шкідлива звичка та не більше. Але, перш за все, вам варто боротися не з нікотиновою залежністю, а з першопричинами цих бажань.

Підготовка до відмови від куріння

Як самостійно відмовитись від цигарок

Більшість людей має звичку відкладати важливі зміни на невизначений термін. Пам’ятайте, що кинути курити у вас не вийде, якщо постійно переносити це питання «на завтра». Приклади шкідливих міркувань, які заважають кинути палити:

  • «Сьогодні багато роботи – потрібно буде обов’язково покурити»,
  • «На наступному тижні день народження друга – в будь-якому випадку доведеться курити на вечірці».

Міркуючи так, кинути палити просто не вийде, і табакозамінники, такі як наклейки, жуйки або сигарети на травах, можуть не допомогти.

Пам’ятайте, що головним принципом у відмові від сигарет є «ніяких потім».

Перед тим як кидати курити, ви повинні приготуватися до того, що будете відчувати фізичний дискомфорт. Гарна новина у тому, що терпіти тягу до нікотину набагато легше, ніж голод, безсоння або будь-який фізичний біль. Крім того, перед тим як кидати курити, треба враховувати, що ви знаєте далеко не все про власну підсвідомість. В період відмови від «нікотину» ваш мозок буде проявляти нечувану до цього активність. У голові часто будуть з’являтися на перший погляд нешкідливі думки, на кшталт, «ще один раз», «краще кинути після нового року», «останню пачку і все». Пам’ятайте, що в такі моменти проявляєтесь не ви самі, а ваша підсвідомість.

Успішність припинення паління залежить в рівній мірі від ваших фізичних та емоційних пристрастей до шкідливої звички.

Ви можете легко кинути палити тільки в тому випадку, якщо ви чітко усвідомлюєте, що виграєте при відмові від цигарок. Багатьом людям просто щастить – в якийсь момент настає точка кипіння, і вони розуміють, як від усього втомилися. Задумайтесь, можливо вам набрид постійний запах диму на одяг та у волоссі, присмак нікотину в роті або постійні витрати на сигарети?

Основні принципи самостійного лікування тютюнопаління

7 принципів які допоможуть кинути палити

Визнайте в себе нікотинову залежність

Нікотинова залежність визнана психічним розладом поведінки, симптомом якого є потреба людського організму у вживанні тютюну. Тому розбираючись в способах того, як кинути курити швидко, необхідно прийняти факт свого захворювання в цілому.

Прийміть рішення кинути палити добровільно

У рідкісних випадках лікування від куріння не може бути здійснено універсальними способами, та вимагає індивідуального підходу до проблеми пацієнта. Найчастіше завдання є нездійсненним, якщо людина сама не виявляє відкритого бажання кинути курити, а діє під тиском рідних та близьких людей. Тому, проходячи лікування від куріння, необхідно прийняти проблему і бути готовим йти до кінця.

Контролюйте ситуації, які викликають у вас стрес

Більшість людей, які намагаються кинути палити, стикаються з проблемою рецидиву. Тому як процес відмови від сигарет не є найскладнішим завданням, набагато складніше не закурити знову. Стреси на роботі або в сім’ї, проблеми особистого характеру або тиск з боку знайомих постійно провокують викурити ще одну, “останню” цигарку. Тому треба навчитись психологічним прийомам та технікам, які дозволяють зберігати спокій в умовах стресу або соціального тиску.

Змінить ситуації, в яких вам звично палити

Куріння – це ритуал. Підсвідомість людини зв’язує певні моменти в житті та куріння. Так, ми куримо, коли нервуємо або просто не знаємо, чим себе зайняти. Тому перед тим як кинути курити, необхідно чітко усвідомити в яких ситуаціях вам звично палити та намагатися змінити ці ситуації так, щоб порушити сталий “ритуал”. Без усвідомлення звичних для паління ситуацій позбутися від такої звички буде вкрай складно.

Усвідомте, що бажання палити можуть викликати й позитивні ситуації

Розбираючись в питанні про те, як кинути палити, можна зіткнутися не тільки з негативними першопричинами вживання нікотину. Так, наприклад, у пацієнта може з’явитися непереборне бажання викурити сигарету не тільки під час хвилювання або нервозності, але і при припливі адреналіну і виділенні дофаміну, супутніх навіть позитивним життєвим моментам.

Знайдіть заміну для цигарок

Перш за все, для того щоб зрозуміти, як кинути курити швидко, необхідно знайти гідну альтернативу сигарет. Намагайтеся відволікти себе від тяги до нікотину будь-якими доступними методами.

Не погоджуйтеся на поступки

Варто враховувати, що одна сигарета, або, навіть, всього одна затяжка під час «кидання» зводить нанівець всі ваші старання.

Якщо у вас діагностована третя стадія нікотинової залежності – ми рекомендуємо вам звернутись за допомогою спеціалістів. Визначити стадію залежності від куріння можна самостійно у нашій статті “Стадії нікотинової залежності за В.А. Рязанцевим”.

Які методи самостійного лікування не працюють?

Досить популярний спосіб подолання цієї шкідливої звички називається “контрольованим курінням”. Метод передбачає, що людина буде курити виключно у святкові дні. Спосіб спрямований на те, щоб позбутися від звички викурювати по пачці сигарет на день. Але цей метод не є надійним. Головна помилка плану у тому, що куріння цигарки після тривалого утримання спровокує сильне бажання палити ще. В результаті витрачені тижні, місяці зійдуть нанівець.

Де отримати допомогу, якщо не вдається самостійно припинити палити?

Якщо ви неодноразово намагались кинути палити без результату – це привід звернутись за допомогою лікарів. Наркологи медичного центру Надії Бурмаки мають 10-річний досвід у лікуванні тютюнозалежності. У нас можно пройти медикаментозну терапію, проконсультуватись з психологом або записатись на кодування від куріння. Наші наркологи лікують нікотинову залежність амбулаторно, протягом одного сеансу. Філіали нашого центру знаходиться у 15 містах України.