Про методи лікування алкогольної залежності

Про методи лікування алкогольної залежності

Алкогольна залежність – це хронічне порушення обміну речовин, яке викликано зловживанням спиртних напоїв. Ця страшна хвороба, яка кожного дня вбиває 40 українців. Лікування алкоголізму – це тяжкий процес, який вимагає втручання кваліфікованих наркологів, психологів та психіатрів, сили волі та мотивації пацієнта, а також підтримку близьких людей.
Ви можете дізнатись більше про лікування алкогольної залежності в центрі Надії Бурмаки з нашої статті.

Які є методи лікування алкоголізму?

сучасні та ефективні методи лікування алкогольної залежності Сучасна наркологія має у своєму розпорядженні різноманітні методи реабілітації людей з алкогольною залежністю. Вони допомагають ефективно контролювати стан людини та залишатись тверезими. За метою їх можна розділити на три основні групи:
  1. Детоксикація. Вона включає методи, спрямовані на зниження шкоди, спричиненої вживанням спиртного. Вони зводяться до загальнозміцнюючого лікування, відновлення стану нервової системи, допомоги при знятті похмільного синдрому.
  2. Сенсибілізуюча терапія. За допомогою спеціальних хімічних препаратів та психотерапевтичних методів досягається стан, коли організм втрачає здатність адекватно засвоювати та розщеплювати алкоголь. Деякі зі способів не виключають у разі порушення режиму тверезості можливі тяжкі наслідки, у тому числі – смертельний результат.
  3. Особистісно-орієнтовані методи. Усі зусилля спрямовуються на те, щоб допомогти пацієнту переосмислити власні життєві цінності.

Кожен з цих напрямів включає методики, які відрізняються між собою. Така велика кількість прийомів необхідна, бо для кожної людини спрацьовує свій метод. Їх різноманіття дозволяє підбирати найбільш ефективні методи терапії алкоголізму індивідуально для пацієнта.

За способом лікування, всі методи допомоги алкозалежним можна розділити на три групи:
  • фармакологічна терапія;
  • психотерапія;
  • методи соціальної підтримки.

Крім того, існують нестандартні методики лікування алкогольної залежності. Вони не мають наукового підтвердження, але користують великим попитом серед пацієнтів. До них відносяться:

  • народні методи;
  • гіпноз;
  • квантова терапія.

Кожна методика має свої сильні сторони та недоліки, вимагає різних фінансових та часових витрат. Лікарі нашого центру володіють усіма методами, дозволеними сучасною медичною наукою.

Найбільш ефективною комбінацією зазвичай є поєднання медикаментозної терапії та психотерапії. Вони посилюють один одного та дають найбільш довготривалі результати.

Медикаментозна терапія алкогольної залежності

ліки при алкоголізмі, медикаментозна терапія алкоголізму Фармакологічна терапія передбачає використання ліків. Наразі не існує препаратів, які можуть безпосередньо лікувати алкоголізм, але вони допомагають полегшити стан людини. Медикаменти застосовують на етапі детоксикації, для підготовки організму до основної терапії. Також нарколог може прописувати ліки протягом сенсибілізуючої терапії для того, щоб організму було складніше засвоювати алкоголь. Препарати також допомагають знімати тягу до спиртного. Ліки, які можуть назначати протягом медикаментозної терапії алкоголізму:
  • Бензодіазепіни. До цієї групи ліків відносяться заспокійливі. Завдяки ним пацієнту легше переносити абстинентний синдром – фізичний біль від відсутності алкоголю в організмі.
  • Протисудомні препарати. Вони ефективно працюють для зняття алкогольної епілепсії на початковій стадії. Деякі з таких препаратів впливають на засвоєння алкоголю та викликають нудоту та блювоту у разі порушення режиму тверезості.
  • Антипсихотичні засоби. Ці медикаменти призначають пацієнтам, які страждають від галюцинацій через відміну вживання спиртного. Вони допомагають зняти алкогольний делірій.

При виборі медикаментозних препаратів слід звертати увагу на їх якість та безпеку. В медичному центрі Надії Бурмаки прописуються ліки, які пройшли перевірку та схвалені Міністерством охорони здоров’я України.

Спеціалісти центру також слідкують за міжнародними успіхами у лікуванні алкоголізму. Наразі існують три препарати, які схвалені Управлінням з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (FDA) для зняття тяги до алкоголю, наслідків абстинентного синдрому та погіршують засвоєння спиртного. Алкоголізм не лікується тільки медикаментами. Фармакотерапія повинна обов’язково доповнюватись втручанням психолога.
Важливо! Самолікування є шкідливим. Не починайте лікування алкоголізму медикаментами без лікаря. Зазвичай вони діють на нервову систему, і самостійно підібрані ліки можуть спричинити незворотні побічні ефекти. Саме тому реабілітацію повинен проводити досвічений психіатр або нарколог з медичною освітою.

Психологічна допомога при алкоголізмі

психотерапія для лікування алкогольної залежності психоаналіз, сімейна психотерапія, поведінкова терапія, конультування, підвищення мотивації Ліки лише можуть зняти певні симптоми та неприємні ефекти від реабілітації. Ключовим моментом лікування є психотерапевтична робота з пацієнтом. Вона сприяє:
  • виявленню глибинних причин, які спонукають людину зловживати спиртним;
  • пошуку тригерів – речей та людей, які нагадають про алкоголь;
  • навчанню саморозумінню та самоконтролю, що дозволить впізнати перші ознаки зриву;
  • переосмисленню життєвих цінностей;
  • відновленню стосунків з близькими.

Психоаналіз

У психоаналізі алкоголізм розглядається як захисний механізм: випиваючи, людина забуває свої страхи, почуття провини або стиду або вони перестають її турбувати. Зловживання спиртним стає руйнівним процесом, яке вимикає внутрішній голос, який постійно докоряє людині. Таким чином людина біжить від реальності, від проблем та від самої себе. Іноді ці страхи та почуття є неусвідомленими. Робота з психотерапевта спрямована на те, щоб допомогти людині усвідомити свої внутрішні спонукання, вирішити їх та прийняти себе. Це працює таким чином: якщо людина випивала, бо не могла змиритись з власним внутрішнім конфліктом, то після вирішення цього конфлікту мотивація до випивання зникне. Психоаналіз ефективно працює як основний метод лікування. Авжеж, він не вирішує всіх проблем, але полегшує процес відмови від спиртного та сприяє тому, що у майбутньому пацієнт усвідомлено втримається від зриву.

Когнітивно-поведінкова терапія

Когнітивно-біхевіоральна терапія спрямована на заміну шкідливих форм поведінки на здорові. В її основі лежить ідея: якщо в минулому людина щось зробила і це принесло їй задоволення – вона захоче це повторити; і навпаки – те, що призвело до негативного результату повторювати не слід. Підтримка цього механізму забезпечується через формування стійких асоціативних зв’язків у головному мозку. Саме тому люди становляться алкоголіками: вони переживають приємні відчуття у стані сп’яніння, а погані – забувають. Через це вони знову і знову повторюють цю модель поведінки. При цьому задоволення від прийому алкоголю більше, ніж страждання від похмілля, а тому негативні наслідки ігноруються. Протягом КПТ в пацієнта формують стійке негативне ставлення до алкоголю. Соціально корисна поведінка заохочується. При цьому використовують як матеріальне (іжа), так і нематеріальне (похвала) підкріплення. Завдяки КПТ пацієнт також навчається впізнавати тригери, дізнається корисні вправи для самоконтролю. Когнітивно-поведінкова терапія є золотим стандартом у лікуванні пацієнтів з алкогольною залежністю.

Терапія підвищення мотивації

Метод спрямований на формування мотивації до лікування. З пацієнтом формулюють запит, укладають “терапевтичний договір”. Весь процес присвячений тому, щоб допомогти пацієнту зрозуміти переваги звернення за реабілітацією. В пацієнта укріплюється довіра до лікаря та його методів, а також з’являється бажання дотримуватись плану лікування. Відповідно до досліджень NIAAA Project MATCH, найбільш ефективною є версія MET, яка складається з чотирьох зустрічей.

Сімейне консультування

Сімейна психотерапія передбачає парні зустрічі з психологом. На сесію приходять чоловік та жінка. До терапії можуть приєднуватись інші члени сім’ї. У процесі бесіди обговорюються поточні проблеми та тривоги. Головна мета цих зустрічей – морально підтримати пацієнта. Дослідження показують, що пацієнти, які отримували підтримку від близьких частіше закінчували реабілітацію та в них рідше відбувались зриви.

Короткі психологічні втручання

Короткі психологічні втручання є формою психологічного консультування. Вони являють собою регулярні зустрічі з психологом. Звичайно вони тривають годину, але все залежить від індивідуальних потреб людини. На цих сесіях обговорюється стан пацієнта, моменти, які викликають в нього тривогу, а також ставляться цілі та надаються рекомендації по підтриманню тверезості.

Соціально-орієнтований підхід

В межах соціально-орієнтованого підходу людей залучають до соціально-корисної діяльності: працетерапії, спортивних ігор, громадської роботи. Також проводиться робота з сім’єю пацієнта.

Групи підтримки анонімних алкоголіків

Групи самодопомоги “Анонімні Алкоголіки” є важливим етапом у реабілітації. Її найбільш популярна форма – Дванадцяти-крокова фасілітаційна терапія. На зустрічах люди можуть допомагати один одному в досягненні тверезості та утриманні від алкоголю. Пацієнти розповідають що допомагає їм не зриватись та за якими ознаками вони впізнають тригери. Окрім цих методів, пацієнтам пропонується:
  • тренінг соціальних навичок;
  • профілактика рецидивів;
  • формування копінг-стратегій;
  • гештальт-терапія;
  • екзистенціальна терапія;
  • арттерапія.

Кодування від алкоголізму

як відбувається кодування від алкоголізму Лікування алкоголізму за допомогою кодування є популярним методом розв’язання проблеми за один сеанс. Людині “вшивається” капсула, яка при реакції з алкоголем розчиняється та викликає неприємні побічні ефекти: нудоту, блювання, запаморочення. Протягом сеансу з людиною проводиться бесіда. В процесі лікар переконує пацієнта, що у разі потрапляння в організм навіть малої дози алкоголю його чекає параліч або смерть. Такий подвійний ефект мотивує людину кинути пити. Переваги кодування:
  • швидкість: процедура проходить за 1 зустріч;
  • ціна: метод коштує дешевше, ніж альтернативні варіанти;
  • час реакції: людина припиняє випивати вже після першого сеансу.

Проте, процедура має недоліки:

  • вона не працює для алкоголіків “зі стажем”;
  • процедура треба повторити через рік-два;
  • навіювання “страхом смерті” може травмувати психіку людини.

Альтернативні методи лікування алкоголізму

Ці методи не мають наукового обґрунтування, але про них часто згадують пацієнти. Важливо усвідомити, що їх ефективність ставиться під сумнів багатьома досвіченими лікарями.

Народні методи лікування алкоголізму

лікування алкогольної залежності алкогольними методами: як проходить, результати Народне лікування від алкозалежності передбачає використання спеціальних відварів на основі різних трав. Після їх вживання людина відчуває нудоту та відразу до алкоголю. Найчастіше для таких цілей використовують копитень, плавун-баранець, горіхові сережки, порошок червоного перцю. Відвари зазвичай додають до спиртного та їжі без відома хворого. Народні методи дозволяють вилікувати алкоголізм вдома. Вони також не потребують згоди хворого на поміч. І саме в цьому полягає їх недолік. Родичам та близьким треба постійно додавати ці відвари у їжу та алкоголь. Це не завжди вдається зробити, а тому працює ненадійно. Таким чином, народні методи лікують поверхнево, лише симптоми.
Добровільне лікування алкоголізму схваленими методами працює надійніше. Воно передбачає усвідомлення своєї проблеми пацієнтом, розв’язання психологічних проблем, детоксикацію та укріплення організму. Люди, які проходили реабілітацію у клініках, самостійно відмовляються від спиртного та довше утримуються від зриву.

Лікування алкогольної залежності гіпнозом

Гіпноз – це метод навіювання, що впливає на підсвідомість людини. Процедура повинна проходити під контролем сертифікованого терапевта. Сугестивна терапія проводиться тільки після згоди пацієнта. Для того, щоб метод був ефективний пацієнт повинен бути мотивований – це потребує попередньої роботи з ним. Звертатись до терапії гіпнозом треба обережно, бо в цій області працюють багато шахраїв.

Квантовий метод лікування алкоголізму

Методика працює на припущенні, що клітини організму мають певну частоту. Якщо людина багато випиває, частота функціонування клітин змінюється. В процесі терапії на організм впливають спеціальними електромагнітними хвилями. Вважається, що таким чином можна допомогти організму перебудуватись на іншу частоту – ту, коли він був здоровим. За такий спосіб ці хвилі допомагають тілу “згадати” своє самопочуття у нормальному стані та повернутись до нього.

Чи можна вилікувати алкоголізм вдома без відома хворого?

Народні методи дозволяють викликати відразу до алкоголю в людини без її відома. Це зручно для родичів та близьких тому, що людину не треба вмовляти на добровільне лікування. Але ефект від такої тактики тимчасовий. Справжнє лікування повинно відбуватись з відома хворого, його усвідомленої згоди. Тільки так можна зняти тягу до алкоголю на довгий строк.

Звертайтесь за лікуванням алкоголізму в клініку Надії Бурмаки

допомога при алкоголізмі в медичному цетрі надії бурмаки Наш медичний центр – один з найбільших в Україні, бо включає у свій склад 15 клінік. Завідуюча нашим центром – відома в Україні та поза її межами Надія Петрівна Бурмака. Вона є лікарем-психіатром, професором Міжнародної Академії Тверезості. Вона створила інноваційні методи фармакологічного та психотерапевтичного лікування алкогольної залежності. Всі методи, які пропонуються пацієнтам, мають схвалення від Міністерства охорони здоров’я України.
За час своєї роботи ми допомогли більше ніж 1,000 пацієнтам повернутись до тверезого життя. Дивіться відео з відгуками пацієнтів, які вилікували алкоголізм в центрі Надії Бурмаки.

Чому саме ми можемо вам допомогти?

  • У нас працюють лікарі з досвідом понад 30 років.
  • Ми володіємо всіма сучасними методами лікування алкоголізму.
  • Спеціалісти нашого центру можуть запропонувати новітні авторські методики.
  • Лікування проходить амбулаторно, більшу частину часу пацієнт буде вдома.
  • Ми гарантуємо анонімність та конфіденційність вашої інформації.
  • Для кожного пацієнта складається індивідуальна програма терапії.

Медичні центри Надії Бурмаки розташовані у 15 містах України. Ви можете отримати допомогу професіоналів де б ви не знаходились. Звертайтесь до наших філій у:

Ми допоможемо вибрати найбільш ефективний для вас метод лікування, щоб ви пишалися тверезістю, а ми – вами.